Jak vybrat krbová kamna

publikováno 25.06.2014

Krok 1 - Správný komín

Komín vše určuje. Komín je "motorem" každých kamen a tím i nejdůležitějším předpokladem pro příjemné večery u krbu. I když váš dům / byt nedisponuje vhodným komínem, nemusíte se vzdát představy útulného otevřeného ohně, neboť jeho dodatečná vestavba je možná.

Krok 2 - Kontaktování kominíka

Kominík ví, o co se jedná

Vezměte prosím na vědomí, že krbová kamna jsou zařízení s živým ohněm a je třeba mít platnou revizi spalinové cesty. Revize by měla být provedena i po zapojení spotřebiče (kamen) do provozu! Proto vám doporučujeme před připojením kamen vše konzultovat s vaším kominíkem. Pokud žádného neznáte, zavolejte nám. Rádi vám poradíme s výběrem zkušenoho a profesionálního kominíka.

Krok 3 - Volba správného nominálního tepelného výkonu

Krbová kamna se liší nejen vzhledem a designem, ale i příslušným tepelným výkonem, tzv. nominální výkon, což hraje při výběru vašich kamen důležitou roli. Jedná se o maximální dosažitelný výkon / tepelnou ztrátu při nepřetržitém provozu. Jen díky správné volbě požadovaného jmenovitého tepelného výkonu nebudete kamna přetěžovat ani produkovat nepříjemné přehřívání objektu. Jen tak dosáhnete své osobní komfortní teploty. Spotřeba tepla není určena celkovou plochou budovy, ale především umístěním kamen v obytném prostoru. Pro starší budovy platí pravidlo: 1 kW na 10 m2 velikosti místnosti. Spotřeba tepla u nových budov, pasivních a nízkoenergetických domů je však mnohem nižší. Zde již postačuje ohřát jeden kilowatt za hodinu na obytnou plochu 15-20 m2.

Krok 4 - Závislost či nezávislost na vzduchu v místnosti

Vše o čerstvém vzduchu

Normálně poskytuje obývací pokoj dostatečně objemný prostor pro spalovací proces kyslíku. V nových stavbách, jako jsou např. velmi dobře izolované budovy, to ale není zaručeno. V tomto případě můžete použít spalovací vzduch zvenčí (externí přívod čerstvého vzduchu), nebo z jiné místnosti (např. ze sklepa). Všechna kamna Skantherm jsou vybavena externím přívodem čerstvého vzduchu.

Provozy kamen nezávislých na vzduchu jsou testovány a certifikovány: Mnoho našich kamen je testováno a certifikováno dle DIBt (Německý institut pro stavební techniku) na nezávislost na okolním vzduchu. Provoz nezávislý na vzduchu v místnosti, provoz v mimořádně utěsněných stavbách a místnostech s rekuperací (v nízkoenergetických a pasivních domech) je stanovený zákonem. Jsou kladeny zvýšené požadavky na těsnost kamen. Při konzultaci s Vaším kominíkem by měla být projednána nezbytnost stanovených požadavků.

Krok 5 - Právní požadavky

Nastavení kamen. Kamna musí být připojena přísně v souladu s platnými národními a evropskými normami a místními předpisy. Abyste se ujistili, že vaše kamna jsou připojena podle pravidel, obraťte se v této souvislosti před instalací na svého kominíka. On vám také bude informovat o platných místních předpisech a poskytne vám nutné povolení pro provoz vašich kamen. Nezapomeňte, prosím, že na provoz krbových kamen v České republice je nutné mít platnou revizi spalinové cesty! Mimo ČR platí z části odlišné předpisy.

« zpět